Τα μυστικά μια ορθής Συστατικής Επιστολής

Άρθρο στην κατηγορία Recruiting.gr News
Recruiting.gr News Τα μυστικά μια ορθής Συστατικής Επιστολής blog image

Τα μυστικά μια ορθής Συστατικής Επιστολής

Ανεξάρτητα από το αν είστε φοιτητής ή στοχεύετε στην ενίσχυση της καριέρας σας, η συστατική επιστολή αποτελεί ένα εξαιρετικά σημαντικό συνοδευτικό «χαρτί» για το βιογραφικό σας.

Τι είναι η συστατική επιστολή;

Δεν είναι παρά ένα έγγραφο που συντάσσεται από ανθρώπους που σχετίζονται με το περιβάλλον σας, όπως πρώην εργοδότες, συναδέλφους, καθηγητές κ.ά., οι οποίοι αξιολογούν τις ικανότητες, τα χαρακτηριστικά και το επίπεδο γνώσεων που κατέχετε επαγγελματικά ή μαθησιακά. Εάν συντάσσεται, μάλιστα, από ανθρώπους του επαγγελματικού περιβάλλοντός σας, το έγγραφο αυτό πρέπει να περιλαμβάνει, επίσης, τα καθήκοντα, τη διάρκεια απασχόλησης και τα προσόντα σας στον προηγούμενο ρόλο σας.

Γιατί είναι απαραίτητη η συστατική επιστολή;

Από τη στιγμή που ο ανταγωνισμός συνεχώς αυξάνεται, πολλές εργοδότριες εταιρείες ζητούν περαιτέρω πληροφορίες και συστάσεις σχετικά με τα skills του υποψηφίου, καθώς και με το πώς μπορεί εκείνος να συνεισφέρει πρακτικά στην επιχείρηση. Το ίδιο, ακριβώς, συμβαίνει και με τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, καθώς μία συστατική επιστολή από καθηγητή μπορεί να αναδείξει τα ακαδημαϊκά προσόντα ενός σπουδαστή, ενισχύοντας κατά πολύ τις πιθανότητες εισαγωγής του στο πρόγραμμα της αρεσκείας του.

Ποια είναι τα είδη των συστατικών επιστολών;

Φυσικά, οι συστατικές επιστολές διαφέρουν ανάλογα με τον παραλήπτη και τον σκοπό τους – ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι «κανόνες» για κάθε είδος. Είστε έτοιμοι να κρατήσετε σημειώσεις;

1. Συστατική επιστολή από εργοδότη

Ξεκινάμε με τη συστατική επιστολή από εργοδότη, που είναι – προφανώς – αμιγώς επαγγελματικής φύσεως και μπορεί να γραφτεί από τον τρέχοντα ή κάποιον πρώην εργοδότη ή προϊστάμενό σας. Αναμφίβολα, σκοπός του εγγράφου είναι να αναφέρεται στο επαγγελματικό σας υπόβαθρο, στην απόδοσή σας εν ώρα εργασίας και να πιστοποιεί την εμπειρία και τις δυνατότητές σας, προτείνοντάς σας για την εκάστοτε θέση απασχόλησης.

2. Συστατική επιστολή από καθηγητή

Για να φοιτήσετε σε ένα κορυφαίο πανεπιστήμιο, ενδεχομένως να σας ζητηθεί από την αρμόδια επιτροπή μία συστατική επιστολή ακαδημαϊκού χαρακτήρα. Υπάρχει καλύτερος συντάκτης από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς σας; Επιλέξτε έναν καθηγητή ο οποίος θα «εξαίρει» τα επιτεύγματα, τις ικανότητες και την απόδοσή σας. Προηγουμένως, όμως, ενημερώστε τον σχετικά με το προπτυχιακό ή το μεταπτυχιακό πρόγραμμα που σας ενδιαφέρει, ώστε να παράσχει όσο πιο στοχευμένες πληροφορίες γίνεται.

3. Συστατική επιστολή «προσωπικής αναφοράς»

Η συγκεκριμένη επιστολή αποστέλλεται στους recruiters ως ένδειξη των προσωπικών ιδιοτήτων σας. Το άτομο που τη συντάσσει δε χρειάζεται να έχει συνεργαστεί μαζί σας επαγγελματικά, αρκεί να μπορεί να μιλήσει για τον χαρακτήρα σας. Συνήθως, για τον εν λόγω τύπο συστατικών επιστολών, επιλέγονται πρόσωπα όπως ο προπονητής σας σε ένα άθλημα, ένας συνεργάτης σας σε μία εθελοντική δραστηριότητα ή κάποιος στενός φίλος σας.

Όσο κι αν σας εκπλήσσει, αυτές οι αναφορές κρίνονται ως ζωτικής σημασίας για ορισμένους recruiters, καθώς τους βοηθούν να ερευνήσουν κατά πόσο η προσωπικότητά σας ταιριάζει με την κουλτούρα της επιχείρησής τους.

Πώς θα λάβετε μία «ισχυρή» συστατική επιστολή;

Καλώς ή κακώς, μία συστατική επιστολή μπορεί να αποτελέσει είτε ένα μεγάλο πλεονέκτημα είτε ένα σοβαρό εμπόδιο για τη μελλοντική σας σταδιοδρομία. Για να λάβετε, λοιπόν, ένα «υπόδειγμα» συστατικής επιστολής, σας παραθέτουμε ορισμένα χρήσιμα tips, ώστε να διασφαλίσετε την επιτυχία της!

  • Επιλέξτε κάποιον που σας γνωρίζει αρκετά, ώστε να σας προωθήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, και όχι κάποιον απλώς επειδή είναι expert στον κλάδο. Μην ξεχνάτε, το ζητούμενο είναι η συστατική επιστολή να περιέχει θετικά σχόλια και μηνύματα για εσάς!
  • Λάβετε αυθεντικές συστάσεις από εργοδότες και καθηγητές, που έχουν πράγματι διαπιστώσει τα προσόντα σας και εκτιμούν την επαγγελματική σας εμπειρία και πορεία.
  • Ζητήστε τη σύσταση αυτοπροσώπως και έγκαιρα, εξηγώντας τον σκοπό της. Ακόμη, μπορείτε να αναφέρετε συγκεκριμένα πεδία που επιθυμείτε να περιλαμβάνονται στην επιστολή, τονίζοντας, παράλληλα, ότι δεν πρέπει αυτή να υπερβαίνει τη μία σελίδα.
  • Ευχαριστήστε θερμά και εκ των προτέρων τους ανθρώπους που θα αφιερώσουν χρόνο, ώστε να συντάξουν την επιστολή για εσάς, προδιαθέτοντάς τους ακόμη πιο θετικά!

Επίλογος

Η συστατική επιστολή είναι η ιδανική «ντάμα» για το βιογραφικό σας σημείωμα, ώστε αυτό να θεωρείται ολοκληρωμένο και άρτιο. Το βιογραφικό σας, φυσικά, ενδυναμώνουν και άλλου τύπου συνοδευτικά έγγραφα, όπως είναι το cover letter ή η ευχαριστήρια επιστολή.

 

Πηγή:https://professionaid.com/systatiki-epistoli/?fbclid=IwAR1sgyDI1x212HJkZ-yrz3mSGhiJ8TeAAVeW0hSR3c9m6b7seVaevDpko3s